Leacul pentru cancer vine din ”nor”: platforma Intel pentru tratarea celor mai grave boli

de: Octavian Palade
19 08. 2015

Eric Dishman este cercetător în domeniul medicinei în cadrul Intel. La Intel Developer Forum 2015, el a povestit cum a durat 23 de ani pentru a reuși să scape de cancer, dar în viitorul apropiat, dezvoltarea unui tratament personalizat ar putea dura o singură zi.

Reprezentantul Intel a fost ajutat de o echipă de experți în cancer și analiști din domeniul genomicii care, pe parcursul a trei luni de analiză detaliată, a reușit să stabilească tratamentul perfect pentru organismul lui.

Brian Drucker, cercetător la Oregon Health & Science University, crede că acest lucru se poate face mult mai rapid și mult mai ieftin, însă trebuie să ne folosim de tehnologiile actuale. Asta înseamnă analiza Big Data și transferul instant al datelor între instituții.

Cu această ocazie, Intel a anunțat platforma Collaborative Cancer Cloud, care va uni informațiile adunate de experții de la Universități din SUA și le va analiza cu precizie. Datele pacienților, precum informațiile genomice, radiografiile sau alte detalii, vor fi transferate în siguranță, pentru ca interpretarea volumelor mari de date să se facă respectând intimitatea pacienților.

Dacă proiectul va avea succes, până în 2020 pacienții de cancer vor putea primi tratamente personalizate la numai o zi după ce boala este descoperită. Partea bună este că platforma poate fi adaptată și pe alte boli, precum Alzheimer, diabet, sau bolile cardiovasculare.

Collaborative Cancer Cloud ar putea înlătura nevoia de chimioterapie în unele cazuri, procedură care omoară celulele sănătoase odată cu cele canceroase. Platforma va fi open-source începând din 2016, însemnând că va putea fi îmbunătățită de experții din întreaga lume și implementată în și mai multe centre de studiere a cancerului.

Fotografii realizate cu Fujifilm X-E1, aparat disponibil la F64